ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ
Η ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
ΕΚΔΡΟΜΕΣ - ΤΑΞΙΔΙΑ
ΙΣΤΙΟΠΟΪΚΟ ΣΚΑΦΟΣ
ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
PHOTO GALLERY
ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η εκδρομές μας
ΣΚΟΠΕΛΟΣ - Η παλέτα του πράσινου και του γαλάζιου
Η ΣΚΙΑΘΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ
ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ - ΥΜΝΟΣ ΣΤΗ ΦΥΣΗ
Κρουαζιέρες στο Β.Αιγαίο (Χαλκιδική)
Χρήσιμές πληροφορίες
Εθνικό Θαλάσσιο πάρκο Αλοννήσου - Β. Σποράδων
Η Μεσογειακή Φώκια & Η Πανίδα
Τα ερημόνησα της Αλοννήσου
  Η Μεσογειακή φώκια, ή φώκια, η Μοναχός (Monachus monachus), είναι από τα πλέον απειλούμενα είδη της Ευρώπης και έχει εναποθέσει τις ελπίδες για την επιβίωσή της στην Ελλάδα. Κάποτε ένας μεγάλος αριθμός από αυτές ζούσε σε όλη τη Μεσόγειο, στις βόρειες ακτές της Αφρικής, στον Ατλαντικό και στη Μαύρη Θάλασσα. Αρχαία ελληνικά νομίσματα έχουν την παράστασή της και αποσπάσματα της Οδύσσειας του Ομήρου την περιγράφουν να λιάζεται στις αμμουδιές της Ελλάδας.

  Σήμερα λίγες εκατοντάδες ζώα έχουν μείνει στις ακτές του Αιγαίου και του Ιονίου Πελάγους, του Μαρόκου και της Μαυριτανίας.
  Ακόμα και στις ελληνικές θάλασσες, που φιλοξενούν τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της, έχουν μειωθεί σημαντικά οι αριθμοί των ζώων και το είδος απειλείται άμεσα με εξαφάνιση. Διωγμένη από τον άνθρωπο χρησιμοποιεί πια ως τόπους διαμονής μικρά ακατοίκητα νησιά, απρόσιτες βραχώδεις ακτές και σπηλιές.

  Η μεσογειακή φώκια, που είναι από τα μεγαλύτερα είδη φώκιας στον κόσμο, έχει μήκος γύρω στα 2,5 μέτρα και ζυγίζει 300 κιλά. Το δέρμα της καλύπτεται από στιλπνό τρίχωμα με πιο συνηθισμένα χρώματα το γκρίζο ή καφέ στη ράχη με πιο ανοιχτόχρωμη κοιλιά.

  Τα νεογέννητα έχουν μήκος 1 μέτρο και ζυγίζουν 15 κιλά. Το δέρμα τους καλύπτεται με μαύρο τρίχωμα, μακρύτερο από αυτό των ενηλίκων, με ένα άσπρο 'μπάλωμα' στην κοιλιά. Η φώκια γεννά ένα συνήθως μικρό την περίοδο, από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβρη. Η φώκια μοναχός τρέφεται με μεγάλη ποικιλία ψαριών καθώς και με χταπόδια, καλαμάρια κ.τ.λ.

  Επειδή η φώκια βρίσκεται στην κορυφή της οικολογικής πυραμίδας, θεωρείται δείκτης της υγείας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Ζευγάρια σε ιστιοπλοϊκό σκάφος...
Οικογένεια σε ιστιοπλοϊκό σκάφος...
Παρέα φίλων σε ιστιοπλοϊκό σκάφος...